Achter het stuur: Gijs SonneveldAchter het stuur: Gijs Sonneveld


In 'Achter het stuur' belichten wij de leden binnen Simrace Vereniging Nederland, wat doen zij naast het racen op de virtuele circuits? Voor deze eerste editie van 'Achter het stuur' maken we kennis met Gijs Sonneveld, de laatste winnaar van de prestigieuze SRVN 500.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben pas net 17 geworden dus ik studeer momenteel aan de HAN in Arnhem. Daar studeer ik communicatie en multimedia design. Een super leuke opleiding over hoe je bedrijven moet promoten (vooral gericht op digital media). Daarnaast maak ik filmpjes van huizen, zwembaden en keukens voor mijn werk. Verder ben ik keeper bij de hockeyclub Wageningen. En daarnaast Simracer haha.

Hoe ziet jouw virtuele cockpit eruit?

Ik ben ooit begonnen met een controller op de Xbox One. Toen heb ik weekenden lang de auto gewassen van mijn ouders tot ik eindelijk een stuurtje kon kopen (met een kleine verjaardag bijdrage anders had ik nog een jaar lang auto’s moeten wassen). Dat was de Thrustmaster TMX (t150). Momenteel heb ik al heel veel upgrades gedaan en heb ik een hele gave rig.
Simlab GT1 EVO
Fanatec CSL Elite
Fanatec Formula V2 steering Wheel
Heusinkveld Sprint pedalen
Steelseries Artics 7 headset
Sparco raceschoenen en handschoenen

Wat trekt jou aan bij SRVN?

Ik weet nog dat ik anderhalf jaar geleden een stream van SRVN voorbij zag komen op YouTube. Ik vond dat toen zo gaaf hoe professioneel dat eruit zag en de gevechten die ze hadden op de baan dat ik ben gaan kijken hoe ik ook mee kon doen. Uiteindelijk heb ik een game pc kunnen kopen en mij op weg naar huis al aangemeld bij SRVN. Op dit moment heb ik het nog steeds super naar mijn zin. Het niveau is heel leuk en vooral heel breed, dus ook als je beginnende rijder bent kan je hartstikke leuk meekomen. Daarnaast ben ik in de periode dat ik ben begonnen heel leuk geholpen door een aantal mensen. Dit gebeurt bij iedereen zo! Wat ook heel leuk is, is dat bijna iedereen elkaar wel kent. Het is elke race avond eigenlijk een soort buurt dag. Je springt even bij die in het kanaal maakt een leuk praatje en zo maar door. Het gaat dus ook meer om de gezelligheid met daarnaast een leuke race avond.

Beste race bij SRVN?

Ja die is wel heel makkelijk hahaha, dat is absoluut de SRVN 500 van afgelopen jaar (2021). Ik startte 9e wat al een mega verassing was voor mij. Ik wist dat het een lange race zou worden dus reed lekker rond de 10e plek totdat we een caution kregen in de laatste 20 ronden. Dan gaan de handschoenen uit. Ik had 2 teamgenoten om mij heen (Frank Hamming en Stan Vlietstra) die beiden voor de overwinning wilde gaan. Maar nadat Bas Zwartebol een groot gat had gemaakt en wij 2-3-4 lagen moesten we heel hard samen werken om dat gat met nog 5 rondes dicht te rijden.

Dat lukte! Dus werd het een mega gave strijd met nog 3 rondes te gaan. Helaas raakte Zwartebol de muur dus ging het nog tussen mij en Hamming. Ik bleef er expres achter tot op de laatste ronde. Ik hoopte buitenom bij bocht 3 te gaan maar dat liep iets anders. Ik zat mega dicht op frank en uitkomen 4 zette ik hem ernaast. Het werd een dragrace naar de finish lijn. Uiteindelijk won ik met 0.028s verschil.
Ik ben altijd best agressief geweest in de races maar deze race was ik heel rustig en reed lekker op damage control. Daarom is dit toch by far wel de beste race ooit van mij.

Aan wie geef jij het woord voor de volgende 'Achter het stuur'?

Dat doe ik graag aan mijn grote vriend Bram Kuipers!

Afgelopen donderdag werd de 2e ronde van het F3 kampioenschap verreden op het prachtige snelle circuit van Mugello. Met 23 rijders aan de start was he…

Lees verder...

In 'Achter het stuur' belichten wij de leden binnen Simrace Vereniging Nederland. Wat doen zij naast het racen op de virtuele circuits? En wat gebruik…

Lees verder...

Race 1 was het kampioenschapsleider Jeroen Huisers die van pole mocht vertrekken, met GT4 debutant Fabrice Cornelis naast hem. De start verliep rustig…

Lees verder...

In 'Achter het stuur' belichten wij de leden binnen Simrace Vereniging Nederland. Wat doen zij naast het racen op de virtuele circuits? En wat gebruik…

Lees verder...