Scuderia Leone en VanderPoel winnen endurance openerScuderia Leone en VanderPoel winnen endurance opener


Afgelopen zaterdag werd op Sebring de eerste race van het pilot seizoen voor het eerste multiclass endurance kampioenschap bij SRVN verreden. Vier races van twee en een half uur, elk voorzien van een kwalificatiesessie van tien minuten. De races worden gereden met twee klasses tegelijkertijd. De GTE klasse, met een BMW M8, Chevrolet Corvette en Porsche 911, en de LMP2 klasse met een Oreca 07. Lees hier het LMP2 en GTE verslag van de eerste race op Sebring. 

 

LMP2 Klasse

 

Na twee en een half uur racen was het Arjan Veltens die als eerste binnen kwam in de LMP2 klasse. Teamgenoot Ruben Correa Alves kwam na een lastige vierde stint als tweede binnen voor de twee Bosschieter broers en de twee Bluerange Racing auto's.

Ruben Correa Alves pakte in de korte kwalificatiesessie de pole position met slechts twee honderdste van een seconde voorsprong op Lennart Lippens. Arjan Veltens miste voor de kwalificatie nog wat pace maar had met een derde plek in de kwalificatie een goede uitgangspositie om met een alternatieve tactiek aan te haken. De gehele top zes reed met dezelfde strategie rond. Een drie stopper op softs met een enkele bandenwissel halverwege de race. Alves, Lippens en Veltens konden in de eerste stint een gaatje slaan op de nummer vier. Na 40 minuten werden de eerste pitstops gemaakt. Correa Alves maakte de beste stop en kon een klein gaatje slaan naar Lippens. Het gat werd richting het einde van de tweede stint langzaam dichtgereden en na een foutje van Alves kon Lippens in de aanval en zo nam hij de leiding in de wedstrijd over. Na de tweede stop, waar de gehele top zes over ging op een nieuwe set softs, kreeg Alves wat balans issues in de auto en kon de pace niet helemaal meer volgen. Lippens kon zo in de derde stint langzaam maar zeker een kleine voorsprong opbouwen. Veltens koos al vroeg in de race om benzine te sparen om later dan de twee auto's voor hem te kunnen pitten. Dit zorgde er echter wel voor dat hij in de eerste drie stints telkens achter Alves terrecht zou komen. Het team koos niet om teamorders te gebruiken dus Veltens moest het zelf doen. Na lang volgen kon Veltens er kort voorbij, maar een foutje in de laatste bocht betekende dat hij weer in de achtervolging moest op Alves. In de tussentijd was Lennart Lippens al zes seconde weg gereden.

Eerder dan gepland kwam Ruben Correa Alves binnen voor zijn derde en laatste stop. met nog 40 minuten te gaan ging zijn tank vol en kon hij van start aan het laatste stukje van de race. Lippens volgde direct om Alves te coveren, maar de voorsprong was eigenlijk al groot genoeg. Op dit moment kwam de tactiek van Veltens tot leven. Hij kon een stuk langer door en hoefte minder bij te tanken. Lippens kwam nog kort in gevecht met Bart Bosschieter en dat in combinatie met de kortere stop van Veltens betekende dat de twee precies bij elkaar op de baan kwamen. Beide Veltens had na zijn foutje eerder in de race wat schade aan de ophanging en de pace van Lippens was zodanig sterk dat een aanval in de lucht hing. Na een aantal rondes kwam de aanval ook. In de laatste bocht van het circuit, een hobbelige lange doordraaier naar rechts, probeerde Lippens buitenom te gaan. Maar ook Veltens remde diep in en om niet teveel naar binnen te knijpen probeerde Lippens met een wijdere lijn de bocht te halen. Helaas liep dat op spectaculaire wijze verkeerd af voor de Bluerange Racing coureur toen hij de muur raakte en zijn achtervleugel kwijt raakte. Na een lastige tweede helft van de race voor Correa Alves was dat een cadeautje, want door een extra pitstop voor Lippens kon Alves zo door naar P2. Ook Bart Bosschieter, Wouter Bosschieter en Walther Berk konden profiteren terwijl Lennart Lippens na een sterke race genoegen moest nemen met P6. Veltens kwam met de schrik vrij en kon de laatste paar rondes comfortabel uitrijden op P1. 

 

GTE Klasse

 

In de GTE klasse was het een spannende kwalificatie sessie voor VanderPoel Racing. Pascal de Birk zette al vroeg in de sessie een tijd neer die uiteindelijk goed was voor pole position. Maar zowel de Birk als teamgenootje David Davine kwamen door de sessie heen nog erg dichtbij aan die tijd. Yoeri Gijsen gaf een paar tiende toe op de snelste tijd maar blokkeerde met een derde tijd wel een 1-2-3 voor Michael Jaggie, hij kwalificeerde zicht als vierde. De race was ook

zeer succesvol voor VanderPoel Racing. Pascal de Birk reed met name een sterke race door vanaf pole position nooit de leiding kwijt te raken en zo de eerste race van het seizoen te winnen. Achter hem was het wat spannender. Yoeri Gijsen kon goed meekomen met de Porsches van VanderPoel Racing. In de eerste stint was het Gijsen die in zijn Scuderia Bollesnegro #91 Corvette de tweede plek een paar ronden in beslag nam. Ook richting de tweede stop was het kort Gijsen op P2, maar richting de slotfase van de race werd het toch een 1-2 VanderPoel Racing. Ook Michael Jaggie reed een solide race. Door een iets latere pitstop na de eerste stint kon hij nog even genieten van de tweede plek in de wedstrijd en kwam na twee en een half uur binnen op P4. Het leek wel een zware race voor het GTE veld. Slechts 5 GTE coureurs zagen uiteindelijk de vlag. De coureur op die vijfde plek was Jean-Paul van Aerle. Een zware lagstoot in het begin van de race betekende bijna het einde van zijn race, maar hij liet zich niet zomaar uit het veld slaan en reed zijn Team JPAD Racing #145 Porsche netjes naar de punten.

De coureurs moeten nu iets meer dan een maandje wachten op ronde twee van het Endurance pilot seizoen. op acht december mogen de coureurs zich opmaken voor de tweede race op Road Atlanta.

Arjan Veltens kwalificeerde zich al op pole position, waardoor hij race 1 vanaf p10 mocht starten.

Lees verder...

De eerste race van het NK Enduro seizoen 2022-2 bij SRVN werd verreden op een lastige Spa Francorchamps. Het was namelijk voor aanvang van de race fl…

Lees verder...

De 2022-II inschrijvingen en circuit stemrondes zijn open! Schrijf je snel in!

Lees verder...